Bazen üşendiğimizden bazen de uygun bir yer bulamamaktan ötürü hayatımızda en az bir kere sakız yutmuşuzdur. Halk arasında sakız yutarsanız 7 sene vücutta kalıyor gibi birtakım söylentilere maruz kalmışsınızdır. Peki gerçekten sakız yutunca ne oluyor? Ne kadar süre midemizde kalıyor? Gelin uzmanlardan derlediğimiz yazıya bakalım.

Gastroentrolog Dr. Lisa Ganjhu, sakızı yuttuğumuzda sindirim sistemimizin tepkilerini açıklamalarıyla birlikte anlattı. Vücudumuzun yapısı gereği sindirim sistemimiz çok kuvvetli enzimlere sahiptir. Midedeki peristaltik hareketlerle beraber asitler ve enzimler ile sindirim gerçekleşiyor. Nasıl çok sert bir et parçasını sindirebiliyorsak, sakızı da sindirmemiz pek güç olmayacaktır fakat arada küçük bir ayrıntı bulunuyor. Sakızın içeriğinde bulunan bazı kimyasal maddelerin tamamının çözünmemesinden dolayı, birçok besinin emildiği ince bağırsakta emilemiyor. Yani aslında sakız bağırsaklara veya mideye yapışıp kalmaz ya da sakızlar birleşerek büyük bir sakız yumağı oluşturmaz. Tamamen çözünemeyen bu sakız parçacıkları ise bağırsaklarda dışkıya karışır ve ilerler.
Sorun oluşturabilecek bir etki olarak sakızın büyük olması halinde midenin ağız denilen bölümünden geçememesi örnek verilebilir. Uzmanların sakız yutmaya karşı olmasının sebebi yapışması değil, sakız çiğnendiğinde nefes borusuna kaçma yani boğulma ihtimali taşımasıdır. Elbetteki boğulma problemi boyutu büyük olan birçok besin için geçerlidir. Sonuç olarak yediğimiz besinlerin boyutunu kontrol etmekte fayda olacaktır.