Geceleri rüyada ürkütücü bir şey gördükten sonra veya yetiştirmeye çalıştığınız ödev nedeniyle geçirdiğiniz stres dolu bir günün ardından aynaya baktığınızda dudağınızın çevresinde çıkan küçük yaranın uçuk olduğu tahmin edilebilir.
Latince terminolojide herpes simpleks virüsü (HSV) olarak adlandırılan uçuk, vücudun neredeyse her yerinde oluşabilir. İçi su dolu kabarcıklar ve sonrasında yaralanma şeklinde görülen uçuk viral bir enfeksiyondur. HSV dünya genelinde sıkça rastlanan bir virüs olmakla beraber en sık enfeksiyon yapanlardandır.

Herpes labialis olarak adlandırılan dudak çevresinde sıkça görülen uçuk türüne HSV-1 virüsü yol açmaktadır. Genelde 5 ila 7 gün arasında su dolu kabarcıkların kuruması ile iyileşme sürecine girer.
Dudak Uçuğunun Nedenleri Nelerdir?
- Stres olmak
- Heyecanlı olmak
- Uykusuzuk, halsizlik
- Soğuk algınlığı, grip
- Ateşli hastalıklar
- Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar
- Aşırı güneşe maruz kalmak
Dudak Uçuğu Belirtileri Nelerdir?
Enfeksiyona sahip kişi ile temastan sonraki 3 hafta içinde gelişen uçuk, 7-10 gün arasında bir sürede iyileşir. Uçuk genelde kaşınma, yanma, batma ile birlikte oluşan kızarıklık ile oluşur. Kişide genelde huzursuzluk hissiyatı mevcuttur zaman zaman ateş yükselebilir.

Dudak Uçuğu Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalık derecesine göre tedavi sürecinde ilaçlar veya kremler kullanılabilir. İlaç kullanımına enfeksiyonun başladığı ilk 1-2 gün içinde başlanması tavsiye edilir. Enfeksiyonun sık tekrarlandığı durumlarda hastalara baskılama tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi süresi 6 ay ile 12 ay arasında değişmektedir. Genellikle haplar kremlere nazaran daha etkilidirler Çok ciddi enfekte olunması durumunda bazı ilaçlar iğne yoluyla da uygulanmaktadır. Eğer ciddi bir durumunuz var ise lütfen doktorunuza danışınız.