Tıp fakültesi adaylarının tercih yaparken dikkate almaları gereken önemli hususlar vardır. Bunların en başında hangi fakülteye gideceğine karar vermek yer alıyor.
Peki tercih edilen tıp fakültesi gerçekten önemli mi? Mezun olduktan sonra tercih edilen tıp fakültesi ne gibi avantajlar sağlayabilir? Yani tıpta üniversite farkı var mı? Bu yazımızda bu sorulara yanıt vereceğiz.
Eğer Yükseköğretim Kurumları Sınavı adayı iseniz ve tıp fakültesi hayaliniz var ise araştırma yapmaya başlamışsınız demektir. Bu noktada sorulabilecek en önemli soru “Mezun olduğunuz tıp fakültesi önemli mi?” olacaktır.
Bu soruya genel olarak bir cevap vermemiz gerekirse HAYIR diyebiliriz. Mezun olduğunuz üniversite size bir statü farkı sağlamaz. Lisans eğitimi sonrası tüm hekimler aynı statüde değerlendirilir. Yani Tıpta üniversite farkı bulunmamaktadır.

Tıp Bölümünde Üniversite Neden Bir Fark Oluşturmuyor?
Üniversitenizde 6 senelik lisans eğitimini tamamladıktan sonra pratisyen gekim olarak genel atama kurasına katılıyorsunuz. Gerçekleşen bu kurada hiçbir üniversitenin birbiri karşısında bir üstünlüğü bulunmuyor. Kura çekimi tamamlanıyor ve atama işleminiz gerçekleştiriliyor.
Çekilen bu kurada üniversite üstünlüğü bulunmadığı gibi kimse size üniversite yerleştirme puanıyla veya okuduğunuz fakülteyle alakalı olarak ayrımcılıkta bulunmuyor. Bu sebepten ötürü de hekim olurken fakülte isminizin statüsel anlamda bir değeri bulunmuyor.
İlerleyen süreçlerde sizi kariyerinizde yükseltecek olan şey mezun olduğunuz üniversitenin ismi değil, tıp alanındaki yeteneğiniz ve klinik beceriniz olacaktır. Yüksek puanlı ya da marka değeri çok yüksek olan bir fakülteden mezun olmanız kendinizi geliştirmediğiniz takdirde bir işe yaramayacaktır.
Tıp fakültesi eğitiminiz bittikten sonra tıptaki belirleyici sınav olan Tıpta Uzmanlık Sınavına giriliyor. Bu sınavda da üniversitenizin bir değeri olmuyor çünkü mezun olduğunuz üniversitenize göre herhangi bir ek puan düzenlemesi mevcut değil. Sınavı alıyorsunuz ve yaptığınız nete ve puana göre bir sıralama elde ediyorsunuz.

Tıp Fakültesi Bittikten Sonra Not Ortalaması Önemli Midir?
Lisans eğitiminiz süresince girdiğiniz sınavlarda aldığınız puanların ortalaması genell not ortalamanızı (GANO / AGNO) oluşturacak. Bu ortalama tıpkı lise sürecindeki gibi işliyor fakat genelde 4 üzerinden bir notunuz oluyor. Kimi üniversitelerde halen yüzlük sistem uygulanıyor ve genelde sınıf geçme notu 60 olarak ele alınıyor. Peki ya mezun olduğunuzda bu not ortalaması bir fark yaratıyor mu?
Bu sorunun cevabı da HAYIR. Mezun olduğunuzda pratisyen hekim olarak devam edecekseniz kuraya katılıyorsunuz. Uzmanlık düşünüyorsanız TUS’a girip aldığınız puana göre bir bölüm seçeceksiniz. Yani sonuç olarak tıp eğitimi esnasında aldığınız not sadece sınıfı geçmenizi sağlayacak ve mezun olduğunuzda herhangi bir şeye etki etmeyecek.
Peki not ortalaması nerede işe yarıyor?
Genelde not ortalamalarının kullanıldığı yerlerden bir tanesi TUS dersaneleri. Eğer dönem içerisinde bir dereceniz varsa bu dersanelerden indirimli bir şekilde yararlanabiliyorsunuz. Bunun dışında bir de kendi üniversitenizin imkanları doğrultusunda kazanç elde edebilirsiniz.

İyi Bir Tıp Fakültesinin Ve İyi Bir Not Ortalamasının Asıl Önemi Nedir?
Yukarıda tıpta üniversite farkının mezun olunduğunda bir etkisinin olmadığından bahsettik fakat bu sizin beklentinizi düşürmesin.
Genelde yüksek puanlı fakültelerin çoğu eski üniversitelerdir. Bu fakültelerin akademik kadroları ve imkanları göz ardı edilemeyecek düzeydedir. Sizin de iyi bir fakülteye gitmeniz demek, kendinizi çok daha fazla geliştirme imkanına sahip olmanız demektir. Eğer kendinizi geliştirirseniz iyi bir üniversiteden mezun olmak sizi kariyerinizde destekleyecektir.
İlerleyen zamanlarda genel not ortalamasının pek de bir önemi olmadığından da bahsettik.
Ancak not ortalaması yüksek olan bireylerin bilgi haznesi geniş olmaktadır ve hekimlikte bilgi düzeyleri yüksek oluyor. TUS’ta ilk olan öğrenciler zaten gayet bilgili hekimler oluyorlar. Genel olarak TUS’da ilk 100’e girenlerin çoğu, kendi fakültelerinin dereceli bireyleri oluyor.
2020 YKS yaklaşıyorken bu bilgilerin size fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Detaylar ve aklınıza takılanları yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz…