Yemek sırasında ya da yemekten sonraki 2 saat içerisinde yediğimiz meyveler, mide içerisinde mayalanmaya yani fermantasyona yol açarak vücudun metabolizmasını etkileyen asit ve gaz oluşumuna sebep oluyor. Vücudumuz için önem barındıran besin gruplarının başında meyveler gelmektedir. Meyve yeme zamanlamasını ayarlamak da sağlık için büyük önem taşımaktadır. Örneğin salatanın ana yemek öncesinde yenmesi sindirim sistemini rahatlattığı gibi meyvelerin de tüketilmesinin doğru bir zamanlaması bulunmaktadır. Bu kurala uyulmaması durumunda yararı bir kenara bırakın yediğimiz meyveler vücudumuzda olumsuz bir etki de yaratıyor.

Yemek yediğimiz esnada ya da sonraki iki saat içerisinde meyve yemek midede fermantasyon yaptırıp gaz ve asit oluşumunu desteklediğinden yukarıda bahsetmiştik. Bu gaz ve asit midede şişkinlik yaratmakta ve kişiye rahatsızlık vermektedir. Yani bir nebze vücutta alkol etkisi bıraktığını söyleyebiliriz ancak bu alkol dışarıda satılanlardan değil. Yanlış zamanlarda tüketilen meyveler vücut için besin değerini kaybetmekte ve adeta vücuda yük olmaktadır. Bununla beraber meyvelerin vücuda sağladığı yarar azalıyor. Meyvenin etkisinden en çok yararlandığımız zaman dilimi yemek öncesidir yani açken tüketmektir. Karaciğer başta olmak üzere oluşan asit ve gazın vücuttan atılması için bu süreçte çalışan organların hepsine ağır bir yük oluşuyor.
Bazı doktorların açıklamalarına göre armut, elma, portakal gibi meyvelerin ya yemekten yaklaşık 2 saat kadar önce ya da sonra tüketilmesi hem alınan besin değerini arttıracaktır hem de vücuda faydası daha çok olacaktır. Bununla beraber salatanın da yemekten önce tüketilmesinin daha doğru bir davranış olduğu doktorlar tarafından açıklanmıştır. Batılı ülkelerde ana yemekten önce gelen salatanın içerisinde bulunan sebzelerin lifli olması sebebiyle mideyi rahatlattığı görülmüştür.